مزرعه تحقیقاتی جنتآباد (نجفآباد) یکی از با سابقهترین مزارع تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان میباشد مزرعه تحقیقات جنتآباد در 35 کیلومتری غرب اصفهان و حدود 3 کیلومتری جنوب شهرستان نجفآباد در کنار جاده کمربندی قرار گرفته است. مختصات جغرافیایی این مزرعه '37 ˚32 عرض شمالی و '22˚51 طول شرقی بوده و ارتفاع آن از سطح دریا 1765 متر و حدود 68 هکتار مساحت دارد. از بدو تأسیس تاکنون بستری مناسب جهت اجرای طرحهای تحقیقاتی متعدد و حفظ و نگهداری و تولید ژرم پلاسم در بین گیاهان زراعی شامل غلات (گندم و جو)، گیاهان علوفهای (یونجه و شبدر)، دانههای روغنی (گلرنگ و آفتابگردان) برنج و ذرت و گیاهان باغی شامل بادام، انار، مو و زردآلو در سطح کشور بوده و هماکنون ژرم پلاسم گیاهان باغی در غالب کلکسیونهای بادام، انار و مو در ایستگاه وجود داشته و هرساله نیز مقادیر زیادی بذر گیاهان زراعی بهصورت پرورشی و مادری در این ایستگاه تولید و در اختیار زارعین قرار گرفته است.
اکثر قسمتهای مزرعه به کشت گندم و جو و درختان مثمر نظیر آلبالو، انار و توت اختصاص یافته و در قسمت کمی از اراضی، یونجه کشت شده است. به علت خشکسالیهای پی در پی متأسفانه خسارات زیادی به درختان و مزارع این مزرعه وارد شده است، ولی با وجود کمی آب آبیاری و محدویت زمانی آب کانال، هنوز هم حدود 30 هکتار از اراضی این ایستگاه زیر کشت طرحهای تحقیقاتی و محصولات ازدیادی میباشد.
خصوصیت منابع پایه
ـ وضعیت منابع خاک
خاکهای مزرعه جنتآباد بر اساس روش USDA soil Taxonomy 1994 و طبقهبندی فائو Soil map of the word. FAO/Unesco 1989 و همچنین گزارش مطالعات همبستگی خاکهای جنوب منطقه خشک مرکزی ایران مطالعه و همآهنگ گردیده است. در این طبقهبندی صفات و عواملی مدنظر بوده که در تشکیل خاکها و رشد و نمو گیاهان موثر بوده و نیز قابل اندازهگیری میباشد که از بین آنها عواملی که نقش موثرتری در رشد گیاه دارند انتخاب گردیده است. در مزرعه تحقیقاتی جنتآباد دو رده Aridisols و Entisols وجود دارند.
ـ وضعیت منابع آب
این مزرعه دارای یک حلقه چاه با آبدهی یک لیتر بر ثانیه میباشد. آبیاری زمینهای کشاورزی و طرحهای تحقیقاتی با آب کانال پمپاژ فرمانداری نجفآباد از اواخر فروردینماه تا آخر شهریورماه هرسال به مقدار 20 لیتر در ثانیه انجام میگیرد. همهساله تعدادی طرح تحقیقاتی اعم از طرحهای مربوط به بخش تحقیقات اصلاح بذر و نهال، منابع طبیعی و سایر بخشها در این مزرعه اجرا میگردد.
ـ وضعیت اقلیمی
میانگین درجه حرارت سالانه مزرعه 36/14، میانگین حداکثر ماهانه 36 و میانگین حداقل ماهانه 1/6- درجه سانتیگراد گزارش شده است که به ترتیب مربوط به ماههای تیر و دی بوده است. تعداد روزهای یخبندان به طور متوسط 99 روز در سال میباشد. مجموع بارندگی سالانه 140 میلیمتر بوده که بیشتر بهصورت باران و به مقدار کم به صورت برف در زمستان میباشد. بیشترین مقدار بارندگی به ترتیب در ماههای آذر، دی، بهمن و اسفند نازل شده است. متوسط رطوبت نسبی سالانه 7/29 درصد است که حداکثر آن در دیماه (7/56 درصد) و حداقل آن در تیرماه (1/11 درصد) گزارش شده است.
میزان تبخیر و تعرق پتانسیل سالانه بر اساس روش تورنتوایت 819 میلیمتر محاسبه شده که بیشترین مقدار آن مربوط به تیرماه با 177 میلیمتر و کمترین میزان مربوط به دیماه با 3/0 میلیمتر میباشد.
اقلیم این مزرعه و منطقه که بر اساس آمار ایستگاه هواشناسی نجفآباد تعیین شده است، در روش گوسن نیمهبیایانی خفیف، روش آمبرژه خشک سرد، روش دمارتن خشک، روش کوپن نیمهبیابانی خفیف و بر اساس طبقهبندی منطقه مرکزی ایران نیمهخشک، گرم و نیمهسرد میباشد.
رژیم حرارتی در مقطع control section خاک در این مزرعه Thermic و رژیم رطوبتی خاک با توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه و خشک بودن خاک با توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه و خشک بودن خاک در بیش از نیمی از سال، خشک یا اریدیک (Aridic) میباشد.
امکانات و تجهیزات
ـ ادوات کشاورزی شامل (دیسک 28 پرهای، نهرکن، کودپاش، تراکتور فرگوسن، مرزکش بشقابی، پنجهکش، گاوآهن، سمپاش 400 لیتری پشت تراکتوری)
ـ ساختمان اداری با وسعت 80 مترمربع
ـ هنگار ماشینآلات و ادوات کشاورزی با وسعت 100 مترمربع
ـ انبار سم، کود و نگهداری بذر و محصولات کشاورزی با وسعت 300 مترمربع
ـ گلخانه با وسعت 400 مترمربع
ـ استخر ذخیره آب با ظرفیت 1500 مترمکعب
ـ شبکه انتقال آب با لوله
برنامههای پژوهشی
ـ تولید کشت گیاهان علوفهای (یونجه)
ـ توسعه باغات بادام، انگور و انار
ـ توسعه و کشت گیاهان دارویی کمیاب و گران قیمت
ـ تولید بذر یونجه و گیاهان دارویی
ـ تولید هستههای اولیه بذری گیاهان زراعی از جمله گندم، جو، برنج، گلرنگ، آفتابگردان و ...
ـ احداث، توسعه و تکمیل شبکه آبیاری تحت فشار
ـ تسطیح اراضی جهت بهرهبرداری بهینه
ـ بهبود و غنیسازی خاک ایستگاه با استفاده از کودهای دامی و سبز
طرحهای تحقیقاتی خاتمه یافته
ـ بررسی و مقایسه عملکرد علوفه ارقام شبدر ایرانی
ـ تحقیق و مطالعه بر روی مدلهای آبیاری نواری و انتخاب مدل بهینه
ـ طرح ایجاد باغ مادری بادام دیرگل
ـ اجرای طرحهای تحقیقاتی گیاهان دارویی
ـ ایجاد باغ کلکسیون ارقام مختلف بادام، زردآلو، انار و انگور
ـ تعیین آب مورد نیاز بادام
ـ تعیین آب مورد نیاز انار
ـ تعیین آب مورد نیاز مو (انگور)
ـ بررسی و مقایسه لاینهای جدید گلرنگ از نظر عملکرد دانه، روغن و سایر خصوصیات زراعی
ـ اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد گیاه مارتیغال
ـ بررسی اثر مصرف سولفات روی و فاصله کشت بر کمیت و کیفیت کدوی بذری برهنه
ـ بررسی و تعیین ارقام بادام و زردآلوی دیرگل و مقاوم به سرمای بهاره
ـ بررسی امکان شناشایی و تکثیر غیرجنسی ژنوتیپهای نر عقیم پیاز در سه توده بومی
ـ جمعآوری و ارزیابی گونهها و ارقام بادام به منظور استفاده و حفاظت
ـ مطالعه اثر انتخاب برای صفت مقاومت به سبز شدن در سه توده بومی پیاز
فعالیت های در حال اجرا
ـ حفظ نگهداری ژرم پلاسم گیاهان باغی شامل بادام، انار و مو