ایستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری گلپایگان

تعداد بازدید:۳۳۴

موقعیت مکانی گلپایگان در نشان

ایستگاه تحقیقات دامپروری گلپایگان در 3 کیلو متری شمال شهرستان گلپایگان و در 7 کیلومتری جنوب شرقی گلپایگان و 187 کیلومتری غرب اصفهان قرار دارد. این شهرستان دارای پتانسیل بالقوه وسیعی در زمینه تولیدات دامی و زراعی می‌باشد و شرایط آب و هوایی مساعد زمینه را برای کشت انواع نباتات علوفه‌ای و پرورش گونه‌های مختلف دام و طیور را  فراهم ساخته است. در سال 1331 زمین ایستگاه خریداری شده و در  سال 1332  با وارد کردن 2 راس گاو نر براون سوئیس، 16 رأس قوچ و 2 رأس میش رامبویه جهت اخذ اسپرم و تلقیح گاو و گوسفند منطقه و 1900 قطعه جوجه نیوهمشایرو لگهورن از طریق مرکز دامپروری حیدر آباد کرج (مؤسسه تحقیقات علوم دامی) کار خود را آغاز کرده است. در سال 1336 یک گروه متشکل از کارشناسان و مأمورین فنی سازمان دامپروری با تعدادی از وسایل و لوازم زنبورداری ترتیب ساخت تعدادی از کندوهای لانگستروت و دادان را می‌دهند. در سال 1336 یک رأس الاغ نر قبرسی جهت دو رگ‌گیری منطقه به ایستگاه آورده می‌شود. در سال 1337 تعداد 14 رأس بز و بزغاله از نژاد توگنبرگ از طریق مرکز دامپروری حیدر آباد به ایستگاه منتقل می‌شود. از سال 1345 تا 1360 جمعا 55855 تلقیح مصنوعی منجر به آبستنی از طرف ایستگاه انجام شده است. در سال 1364 ایستگاه به مؤسسه تحقیقات دامپروری کرج واگذار و موظف به اجرای طرح‌های تحقیقاتی در زمینه پرورش گاو در منطقه و حفظ نژاد گاو گلپایگانی شده است و در این رابطه تعدادی گاو بومی طی این سال‌‌ها خریداری که هم‌اکنون در ایستگاه نگهداری می‌شود فعالیت پایگاه اسپرم‌گیری این ایستگاه در سال 1375 تعطیل شده است. مساحت ایستگاه 60 هکتار می‌باشد و 40 هکتار هم از اراضی دشت شمال گلپایگان را هم در اختیار دارد و هم‌اکنون به دلیل اجاره دادن گاو‌های موجود به بخش خصوصی و عدم فعالیت در زمینه دامپروری به دلیل نبود نیرو زیر نظر مسؤل هماهنگی ایستگاه ‌ها در بخش کشاورزی فعالیت دارد. ایستگاه دارای دو واحد گاوداری  150 و 300 راسی،  واحد  زراعت، واحد زنبورداری و یک استخر پرورش ماهی می‌باشد. 

خصوصیت منابع پایه
ـ  وضعیت منابع خاک
این ایستگاه 45 هکتار اراضی قابل کشت دارد و مشخصات خاک وآب آن به شرح ذیل می‌باشد:
خاک ایستگاه به نام سری قلعه موتور، خاکی است بسیار عمیق به رنگ قهوه‌ای ـ قهوه‌ای مایل به خاکستری تا قهوه‌ای تیره با بافت خیلی سنگین رسی سیلتی و ساختمان فشرده مکعبی‌ نسبتاً قوی همراه با مقدار نسبتاً زیادی آهک که به صورت لکه و دانه‌ای سخت شده و به مقدار جزیی لکه‌های گلی و اکسید آهن و منگنز که در حد محدودیت نمی‌باشد.     

ـ  وضعیت منابع آب
این ایستگاه دارای دو حلقه چاه آب عمیق می‌باشد. خروجی چاه شماره یک 20 لیتر و خروجی آب چاه شماره دو معادل 40 لیتر بر ثانیه می‌باشد. عمق سطح ایستابی ایستگاه بستگی به بارش های زمستانه و جاری بودن آب در رودخانه انار بار (گلپایگان) دارد. در طی سال های اخیر چون متوسط بارندگی شهرستان کم بوده و از طرفی هم ساخته‌شدن سد کوچری بر روی این رودخانه باعث جلوگیری از جاری شدن آب در سطح رودخانه گردیده است، لذا سطح ایستابی آب چاه های این منطقه، از جمله چاه های آب ایستگاه به ‌سرعت پایین رفته و تقریباً به عمق50 متری از سطح زمین رسیده است. از نظر شوری هم آب ایستگاه مشکلی ندارد و Ec آب آن پایین است.


ـ  وضعیت اقلیم
شهرستان گلپایگان جزء فلات مرکزی ایران می باشد.  و موقعیت اقلیمی آن از یک طرف در انتهای کوه پایه های زاگرس  و از سوی دیگر در ابتدای کویر مرکزی ایران واقع گردیده است.  دارای تابستان های معتدل و زمستان های سرد همراه با سوزش باد می باشد. متوسط بارندگی سالیانه آن 251 میلیمتر است. متوسط دمای روزهای سرد زمستان 7- و متوسط دمای روزهای گرم  تابستان 35 درجه سانتی گراد است. سرعت ورزش باد  در این شهرستان گاهی بیش از 40 کیلومتر در ساعت می باشد.

  
امکانات و تجهیزات 
ـ  دو حلقه چاه عمیق 6 اینچ با دبی 60 لیتر در ثانیه
ـ  6 دستگاه تراکتور (6 سیلندرجاندیر، 4 سیلندر فرگوسن)
ـ  ساختمان اداری، کتابخانه، ساختمان نگهبان، چهار منزل سازمانی، دو واحد مهمانسرا، انبار، تعمیرگاه 

برنامه‌های پژوهشی
تولید مثل، اصلاح و به نژادی
ـ  ایجاد پایگاه ژنومیک گاو نر هلشتاین 
ـ  برنامه آمیخته‌گری گاو‌های دومنظوره 
ـ  بررسی عوامل کاهش عملکرد تولید مثل در گاوداری‌های منطقه 
تغذیه دام
ـ  بهبود ارزش غذایی بقایای کشاورزی با  روش‌های مختلف عمل‌آوری
ـ  فرآوری، عمل‌آوری و افزایش ارزش غذایی خوراک دام و طیور 
ـ  شناخت، معرفی و کاربرد خوراک‌های جایگزین
ـ  شناخت و توسعه کاربرد خوراک‌های قابل سیلو کردن
ـ  کاربرد انواع مواد افزودنی جهت افزایش بازده غذایی (چربی‌‌ها، پروبیوتیک‌‌ها، آنزیم‌‌ها، مواد معدنی) 
ـ  بهبود مدیریت تغذیه در گاوداری ‌های صنعتی، نیمه‌صنعتی و سنتی منطقه
ـ  کاهش بیماری‌های متابولیکی (با منشأ تغذیه) در گاوهای شیری منطقه

پرورش دام 
ـ  بهینه‌سازی و ارایه الگوهای مناسب مدیریت پرورش گاو شیری منطقه گلپایگان
ـ  شناخت تنگناهای پرورش دام و ارایه راه حل برای آن‌ها
ـ  بهینه‌سازی مدیریت پرورش دامداری‌‌های منطقه 
ـ  افزایش بهره‌وری در صنایع  گاو شیری منطقه گلپایگان
ـ  ارزیابی کیفی تولیدات دامی در گاو‌های آمیخته، دو منظوره و اصیل 

پرورش ماهی
ـ  پژوهش در زمینه پرورش ماهی با توجه به امکانات موجود (دو چاه آب و استخر)
ـ  بهبود مدیریت تغذیه در زمینه ماهی قزل آلا


طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته
ـ  بررسی ارزش غذایی یونجه در مقایسه با اسپرس در پرواربندی گوساله‌های نر بومی منطقه گلپایگان
ـ  بررسی خصوصیات ظاهری گاو گلپایگانی و رابطه بین تیپ و تولید
ـ  بررسی استفاده از مقادیر مختلف آب پنیر در تغذیه گوساله‌های نر بومی گلپایگان در زمستان
ـ  بررسی استفاده از مقادیر مختلف آب پنیر در تغذیه گوساله‎‌های نر بومی گلپایگان در تابستان
ـ  بررسی اثر وزن و سن در اولین تلقیح تلیسه‌های بومی با توجه به سن مناسب در اصفهان
ـ  بررسی ارزش غذایی گیاهان علوفه‌ای منطقه گلپایگان در مراحل مختلف رشد از طریق تعیین
ـ  قابلیت هضم با کیسه‌های نایلونی
ـ  بررسی قدرت پرواربندی و افزایش وزن در گروه‌های مختلف سنی گوساله‌های نر بومی گلپایگان
ـ  شناسایی نژاد و پتانسیل‌های تولید گاو بومی استان اصفهان
ـ  بررسی قدرت پرواربندی گروه‌های سنی مختلف نر بومی گلپایگان
ـ  اندازه‌گیری غلظت ده عنصر معدنی در منابع خوراک دام موجود در منطقه گلپایگان
ـ  بررسی وضعیت تغذیه‌ای گاوهای شیری منطقه گلپایگان
ـ  بررسی ترکیبات اساسی تشکیل‌دهنده شیر گاوهای منطقه شیری منطقه گلپایگان
ـ  بررسی اثر زمان‌های مختلف از شیرگیری بر روی گوساله‌های نر بومی گلپایگان
ـ  بررسی مقایسه‌ای مصرف کاه گندم غنی شده و غنی نشده در پرواربندی گوساله‌های نر گلپایگان
ـ  تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی خام منابع خوراک دام استان اصفهان فاز اول: یونجه و اسپرس و محصولات فرعی
ـ  مقایسه عملکرد تولید شیر وصفات تولید مثلی گاو هلشتاین و براون سویس در شرایط پرورش صنعتی
ـ  بررسی عملکرد کاربرد سیلوی سورگوم شیرین نسبت به ذرت سیلوشده در پرواربندی گوساله‌های نر
ـ  بررسی استفاده از سه نسبت تغذیه (علوفه و کنسانتره) در پرواربندی گوساله‌های نر منطقه گلپایگان در گروه سنی مختلف 12و16 ماهگی
ـ  بررسی سطوح مختلف پروتئین در جیره آغازین گوساله‌های شیری منطقه گلپایگان
ـ  بررسی امکان بهبود وضعیت تولید، با استفاده از بهبود تغذیه در گاوهای آمیخته منطقه گلپایگان 
ـ  بررسی وضعیت مدیریت تغذیه در طول دوره خشکی گاوهای شیری در شهرستان گلپایگان
ـ  روش‌های مختلف کاربرد اوره و ملاس جهت مصرف بهینه کاه گندم در پروار گوساله های نر
ـ  بررسی عملکرد گاوهای آمیخته‌های منطقه گلپایگان با توجه به شرایط مدیریتی روستایی
ـ  بررسی عملکرد پرواری و اقتصادی گوساله‌های نر در منطقه گلپایگان با استفاده از جیره‌های حاوی کاه گندم سیلو شده و یا آغشته شده با محلول اوره
ـ  بررسی استفاده از سطح مختلف کنجاله هسته پالم (خرمای روغنی) در پروار گوساله‌های  نر پرواری (هلشتاین)
ـ  بررسی عملکرد پرواری و اقتصادی گوساله‌های نر در گلپایگان با استفاده از جیره‌های حاوی کاه گندم سیلو شده و یا آغشته با محلول اوره
ـ  بررسی امکان بهبود مدیریت تغذیه و پرورش تلیسه‌های آمیخته در روستاهای گلپایگان
ـ  بررسی استفاده از بنتونیت در افزایش راندمان تولید گوشت گوساله‌های پرواری (هلشتاین)
ـ  بررسی عملکرد، ارزش غذایی و هزینه‌های تولید قصیل جو با روش هایدروپونیک و مقایسه آن با دانه جو
ـ  اثر سطوح مختلف کنجاله کلزا در جیره پرواری گوساله‌های نر هلشتاین
ـ  بررسی وضعیت  مدیریت تغذیه گاوهای شیری درمناطق روستایی شهرستان لنجان
ـ  کاهش سن از شیرگیری گوساله‌‌ها در شرایط روستایی منطقه گلپایگان فاز دوم
ـ  کاهش سن از شیرگیری گوساله‌‌ها در شرایط روستایی منطقه گلپایگان فاز دوم
ـ  بررسی امکان بهبود تولید با استفاده از بهبود تغذیه در گاوهای شیری واحدهای خرده پای منطقه گلپایگان
ـ  بهبود وضعیت مدیریت تغذیه گاوهای شیرده
ـ  بررسی وضعیت تغذیه گاوهای شیری آمیخته منطقه مبارکه
ـ  بررسی عملکرد تولیدی گاوهای شیری با استفاده از علوفه سبز تولیدی به روش آبکشت (هایدروپونیک)
ـ  بررسی اثر جایگزینی شیر عملکرد رشد و عملکرد گوساله‌های شیری و مقایسه آن با شیر مادر
ـ  بررسی امکان بهبود وضعیت تولید با استفاده از بهبود  تغذیه در گاوهای آمیخته گلپایگان فاز1
ـ  بهینه‌سازی و ارایه الگوی مناسب مدیریت پرورش گاو‌های شیری منطقه گلپایگان فاز اول
ـ  اثر شیرابه سیلاژ ذرت بر روی عمل‌آوری و  قابلیت هضم کاه جو
ـ  ارزیابی ارزش غذایی کنگر فرنگی به عنوان منبع خوراکی برای نشخوارکنندگان
ـ  پایش و ثبت جمعیت گاو گلپایگانی

دستاورد طرح های تحقیقاتی خاتمه یافته
ـ  معرفی گلوماتین به عنوان یک ماده خوراکی جدید و تولید داخل در جیره ماهی قزل‌آلا
ـ  تعیین گونه‌های بابزیا در گاوهای ایران
ـ  استفاده از سیستم‌های گرمایشی بهینه در مرغداری‌های گوشتی راهکاری مناسب در عملکرد و مصرف سوخت خواهد شد.
ـ  ارائه راهکارهای بهبود تولید تخم، باروری و تولید جوجه در مزارع شترمرغ مولد استان
ـ  استفاده از علوفه اسپرس بیشتر در تغذیه گوساله ها سبب پراوربندی‌ می شود.
ـ  بازدهی بالای تولید شیر گاو حنایی نسبت به گاو سیاه بدلیل ساختار اندام
ـ  کاهش آلودگی زیست محیطی ناشی از رهاسازی آب پنیر در مزارع و زمین‌های کشاورزی
ـ  استفاده از آب پنیر سبب افزایش وزن گوساله‌ها، بهبود ضریب تبدیل و کاهش میزان مصرف خوراک  می شود.
ـ  روش عمل‌آوری با محلول اوره همراه با سیلو کردن هزینه خوراک برای یک کیلوگرم اضافه وزن زنده دام را به میزان 18 درصد کاهش می دهد. 
ـ  رسیدن به دامنه وزنی 181 تا 200 کیلوگرم در سن 14-19  با تلقیح تلیسه‌های بومی 
ـ  پرواربندی گوساله‌های نر در 12 ماهگی باعث افزایش وزن روزانه و هم چنین ضریب تبدیل غذایی آن‌ها 31/7  خواهد شد.
ـ  کنترل و محدودیت مصرف شیر در تغذیه گوساله‌ها در دوماهگی، کمک اقتصادی موثری برای واحد گاوداری در بر دارد.
ـ  استفاده از مکمل فسفردار در مزارع علوفه عامل بهبود در تغذیه گاوهای شیرده و تولید شیر خواهد بود.
ـ  استفاده از محلول اوره در کاه گندم در جیره غذایی سبب پروار گوساله‌ها می شود.
ـ  کاهش ضریب تبدیل رشد روزانه با مصرف 30 درصد کنسانتره در سطوح مختلف کنجاله هسته پالم در جیره گوساله‌های نر پرواری 
ـ  15 درصد ماده خشک (معادل 25 درصد کنسانتره) در مصرف کنجاله کلزا در جیره گوساله‌های نر پرواری نشان داد که می‌توان به‌راحتی 15 درصد ماده خشک جیره  (معادل 25 درصد کنسانتره)  از این ماده خوراکی استفاده نمود.
ـ  تولید علوفه از طریق آبکشت در مصرف کاهش آب و پرواربندی گوساله های نر بسیار موثر می باشد.
ـ  گیاه کنگر فرنگی به عنوان یک علوفه جایگزین سایر مواد خشبی با داشتن حدو 12 درصد پروتئین،30 تا 36 درصد کربوهیدرات غیرفیبری، 26 درصد دیواره سلولی بدون همی‌سلولز، ارزش غذایی خوبی برای نشخوارکنندگان می باشد.
ـ  با استفاده از شیرابه مازاد سیلاژ ذرت می توان قابلیت هضم کاه غلات را تا میزان 37 درصد افزایش داد و علاوه بر عمل آوری کاه غلات، از هدر رفت شیرابه سیلاژ و از آثار مخرب زیست محیطی آن جلوگیری نمود.
ـ   کاه عمل آوری شده با شیرابه سیلاژ ذرت بسیار خوشخوراک بوده و عملی ترین راه برای غنی سازی و عمل آوری کاه است.

طر ح های تحقیقاتی در حال اجرا

ـ  پروژه حفظ توده های گل محمدی 

سایر فعالیت ها
ـ  سایت بهینه سازی تولید ورمی کمپوست به روش راکتور